In de logistiek worden veel termen gebruikt die voor mensen in die sector vanzelfsprekend zijn, maar voor buitenstaanders zijn ze onduidelijk of misschien zelfs onbegrijpelijk. In dit blog behandelen we wat een ‘expediteur’ doet, waar in de keten van internationaal transport hij staat en waarom hij onmisbaar is.
Als we het in het goederenvervoer over ‘expeditie’ (van het Latijn ‘expeditio’: onderneming) hebben bedoelen we het doen vervoeren van goederen. Een expediteur brengt de goederen in beweging in opdracht van zijn opdrachtgever. De expediteur is dus niet enkel een transporteur van goederen, maar neemt (bijna) alle stappen van het importproces voor zijn rekening. Aan het einde van de rit heeft de opdrachtgever zijn goederen klaarstaan op een locatie naar keuze en kunnen ze zo verkocht worden. De expediteur kent douaneregels van binnen- en buitenland, fabrikanten, rederijen en opslagplaatsen. Met behulp van zijn vakkennis en netwerk kan hij een zo laag mogelijke inkoopprijs waarborgen. Voor al zijn diensten vraagt de expediteur uiteraard een honorarium.
Het web van douaneregels
Laten we één voor één de belangrijkste werkzaamheden van de expediteur afgaan. Om te beginnen met de omgang met douaneregels. Bij import van buiten de EU naar de EU is deze kennis cruciaal. Omdat de fabrikant buiten Europa gevestigd is, is de lokale importeur van de goederen aansprakelijk voor de verkochte producten. Hij is er dus bij gebaat dat de goederen op legale wijze de EU binnenkomen en hier ook vrij verkocht mogen worden. De goederen moeten worden ingeklaard bij de Nederlandse Douane. Douane inklaring houdt in dat invoerrechten, heffingen en BTW betaald moeten worden. Hierna komen de goederen in het vrije handelsverkeer van de EU.
Economisch verantwoord verschepen
Als tweede kijken we naar het netwerk van fabrikanten en rederijen dat de expediteur heeft. Een beetje ervaren expediteur kent lokale markten goed en weet wat gangbaar is. Hij zal dus in naam van de importeur onderhandelen over de prijs en contracten opstellen.
Het intercontinentale transport gebeurt veelal met containerschepen. Een bedrijf dat een vloot exploiteert heet een rederij. Uiteraard werken expediteurs nauw samen met rederijen. Om schepen zo efficiënt mogelijk te laden passen expediteurs een techniek toe die groupage wordt genoemd. Kleine deelzendingen worden gecombineerd om containers zo goed mogelijk te vullen. Zo kunnen ook importeurs die relatief kleine bestellingen plaatsen toch profiteren van bulkkorting. Ook fabrikanten kunnen kleinere partijen makkelijker verkopen, omdat de kosten niet buitensporig stijgen ten opzichte van massagoed.
Leuk weetje: Een persoon die een schip beheert noem je een ‘reder’. Dit woord komt van de Germaanse taalvorm ‘raidjan’ (ook ‘bereiden’, ‘gereed’ en ‘reeds’ zijn hiervan afgeleid). Dus een reder was iemand die schepen klaarmaakte voor vertrek uit de haven. In het verlengde daarvan heeft ‘schepen reden’ de betekenis ‘schepen exploiteren’ gekregen.
Een netwerk van relaties
Als laatste kan de expediteur de importeur ook aan een opslagplaats voor zijn goederen helpen. Natuurlijk wil de importeur zo snel mogelijk zijn waar slijten, maar soms moet een partij toch tijdelijk bewaard worden in Nederland. Ook daarmee kan een expediteur de opdrachtgever van dienst zijn. In het Engels heet een expediteur een ‘freight forwarder’. De vracht wordt als het ware doorgestuurd door hem. Net als een postbedrijf eigenlijk. Een opdrachtgever heeft geen omkijken meer naar de processen. Uiteindelijk heeft hij zijn goederen simpelweg waar hij ze hebben wil.
De primaire taak van een expediteur is het ontzorgen. Het labyrint van wetgeving, logistieke planning en onderhandelingen is best overweldigend. Een expediteur als Ademar heeft 39 jaar ervaring met de meest uiteenlopende soorten vracht. Het ontzorgen gaat de mensen van Ademar inmiddels gemakkelijk af. Als MKB’er of webshophouder kunt u profiteren van deze expertise. Bel of mail met Ademar BV uit Rotterdam.